Страните от Европейския съюз се споразумяха да поставят таван на цените на руския

...
Страните от Европейския съюз се споразумяха да поставят таван на цените на руския
Коментари Харесай

ЕС прие таван от 60 долара за руския петрол

Страните от Европейския съюз се споразумяха да поставят таван на цените на съветския нефт от 60 $ за барел, поставяйки завършек на дните на разногласия за това какъв брой мощно ще бъдат наранени приходите от изкопаеми горива на Владимир Путин, написа " Политико ".

Според дипломати от Европейски Съюз договорката е била подписана в петък, след като Полша, която първоначално не искаше по-строг таван, се е включила.

Съгласно споразумението страните ще забранят на своите застрахователни и транспортни компании да улесняват доставките на съветски нефт до трети страни, в случай че те се продават над 60 $ за барел.

Системата ще се преразглежда на всеки два месеца, сподели един от дипломатите. Целта е таванът да бъде избран на равнище, което е минимум 5 % под пазарната цена на съветския недопечен нефт по време на процеса на обзор, добави дипломатът.

Планът на Европейски Съюз беше направен след предложение на Г-7 за ограничение на цената, плащана за съветския нефт, и в този момент се чака да бъде прибавен необятно.

" Споразумението на Европейски Съюз за таван на цената на петрола, координирано с Г-7 и други, ще понижи доста приходите на Русия ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. " Това ще ни помогне да стабилизираме световните цени на силата, което ще облагодетелства нововъзникващите стопански системи по света. "

Ключовият въпрос в този момент е по какъв начин ще отговори Русия.

Цената от 60 $ е по-висока от равнището, на което Русия продава по-голямата част от своя недопечен нефт, което дава възможност на Путин да отхвърли хода на Запада като неправилен. Той заплаши да понижи производството, което би повишило международните цени на петрола и да спре доставките на страни, които подписват тавана.

Съгласно глобите на Европейски Съюз, които влизат в действие от понеделник, вносът на съветски нефт по море към този момент няма да бъде позволен. Пакетът от наказания също съдържаше възбрана за обезпечаване на корабоплаването за танкери, транспортиращи съветски нефт по целия свят, само че горната граница на цените щеше да анулира това, намалявайки разстройствата на пазарите.

Имаше опасения, че глобите на Европейски Съюз ще провокират скок в цените на петрола, в случай че застраховката за мореплаване не е била налична при глобите на Европейски Съюз. Докато договарянията сред страните от Европейски Съюз в Брюксел се проточиха, САЩ, които първи предложиха тавана, се намесиха в опит да излязат от задънената улица. Полша също по този начин си обезпечи ангажимент от Брюксел да стартира работа по нов пакет от наказания против Москва.

Полша, Естония и Литва бяха водещи с претенции за по-строги горни граници, с цел да се нанесат оптимални вреди на " военното сандъче " на Путин. " Приветствам политическото съглашение на Европейски Съюз за установяване на таван на цените на съветския нефт ", сподели министър-председателят на Естония Кая Калас в Twitter. " Осакатяването на енергийните доходи на Русия е в основата на прекъсването на съветската военна машина. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР